tisdag 3 januari 2012

Om den Helige Efraim den NyeIdag den 3:e januari (efter den gregorianska kalendern) minns man i den Ortodoxa Kyrkan förutom den Helige Profeten Malaki och den Helige Martyren Gordios av Caesaréa ett nyare helgon med namnet Efraim den Nye. Man minns honom två tillfälle per år, den 5:e maj, hans martyriums dag och den 3:e januari, dagen när hans reliker hittades (över 500 år senare).

Den Stormartyren och Helbrägdagöraren Efraim föddes den 14:e september 1384. Han hade sex syskon och blev tidigt faderlös. Det var hans troende mor som tog hand om barnen. Vid 14 år leddes hans steg till Gudaföderskans Bebådelsens Kloster, som befann sig på De Rättfärdigas Kulle i Attika. Där levde han i nästan 27 år där han så småningom nådde en änglalik livsföring. Han blev värdig att bli den Heliga Treenighetens boning och tjäna Herren som präst vid det Heliga Altaret "som en ängel, med Gudsfruktan och med hjärtats stor förkrosselse".Källa: http://agiosefraim.netfirms.com/bio1.html

Men den 14 september 1425, det Heliga Korsets Upphöjelsens dag (och hans födelsedag), förstördes klostret av hedningar som dödade alla munkar. Den Helige Efraim togs fånge av dem och misshandlades i flera månader tills han den 5:e maj 1426 genomgick martyrdöden på ett särskilt grymt sätt.
Källa: (http://www.romiosini.org.gr/DA9A0DD2.el.aspx)


Det var en tisdag, vid kl. 9 på morgonen, när hans martyrium nådde sitt slut. Han hade blivit upphängd i ett träd upp och ned, men ben och huvud fastnaglade och till slut hade man stuckit en brinnande träfackla i hans mage: så överlämnade den Helige sin själ i Herrens händer.

I över 500 år var den Helige Efraim gömd under jorden och obekannt. Men den 3:e januari 1950 visades han för  en nunna, Moder Macaria, för vilken han berättade om sitt liv och martyrium och platsen där hans reliker fanns. Sedan dess har han visat sig i synlig gestalt för många andra. Otaliga människor blev botade eller hjälpta på olika sätt efter att de kom och vördade och rörde vid hans relikver. De botades av cancer, diabetes, blodcancer, blindhet, amnesi, ögon- och magsmärtor, njursten, hjärt- och hjärnsjukdomar, polinukleos, blödningar, ben- och ledsmärtor, förlamning, epilepsi och många andra sjukdomar. Andra kunde med hans hjälp övervinna förtvivlan, drogmissbruket (två "områden" som den Helige Efraim är en stor och snar hjälpare på) eller fick hjälp vid operationer, rättegångar, vid brand eller storm eller andra dödsfaror. Och -det viktigaste av allt - många människor har genom hans förböner lärt känna Gud, fick insikt om sina synder och omvände sig.

Alla dessa detaljer och många andra över den Helige Efraim den Nyes liv och underverk har jag läst i en bok som kom på rumänska som en översättning från franska. Boken är fint illustrerad och detta börjar redan med ikonen på omslaget,  som jag kan visa här:

Cartea despre Sfantul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri, Grecia

Någon kanske frågar sig: vad har det moderna livet som vi för idag att göra med allt detta? Då kanske kan man svara genom en berättelse i boken, där den Helige Efrem visade sig för en ung amerikan som var missbrukare. Denne hade först i en dröm blivit frestad av en djävulens gestalt, ett gammalt och fult ansikte, till  att sätta sig i bilen och "komma till träffen". Den unge mannen lyssnade på rösten som lockade honom till en avgrund, men när han var vid avgrundens rand tvekade han och bromsade i sista sekunden. Den andra natten drömde han igen det fula ansiktet som var missnöjd att den unge inte "hållit löftet" och "rådde" honom att ta en dubbel dos för att äntligen "lära känna varandra." Den unge mannen gjorde vad han blivit tillsagd och så hamnade han på sjukhuset i koma. Läkarna gav honom ingen chans. Om han ändå skulle överleva så skulle han i hela sitt liv vara som ett paket, i ett tillstånd av halvvakenhet, sade läkarna till hans familj. Trots allt vaknade den unge mannen helt efter två veckor. Han berättade för de andra att han under sin koma hade sett en människa som liknade mycket "en ljusspridande munk". Munken hade sagt till honom. "Jag har bett för dig... Gud ger dig en chans till. Du kommer att leva, men du måste ändra ditt liv. Du ska resa till Grekland till platsen där mina reliker ligger, för att tacka Gud för att du räddades. Mitt namn är Efraim. "

Helige Stormartyr och Helbrägdagörare Efraim, bed till Kristus, vår Frälsare, för oss!

Länkar på engelska: http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com/2009/05/st-ephraim-great-martyr-of-nea-makri.html

http://theorthodoxchurch.info/blog/articles/2010/06/st-ephraim-the-new-hieromartyr-of-nea-makri-the-wonderworker/

http://www.roadtoemmaus.net/back_issue_articles/RTE_04/Ephraim_of_Nea_Makri.pdf

osv (googla på "St Ephraim the New")

2 kommentarer:

Lena H sa...

Tack Monica för att du delar med dig!

Monica Lassarén sa...

Hej Lena! Hoppas det kan vara till nytta. Allt gott!